Úvod » Med a včelárske výrobky » 100% Nektárový med od Šťastnej včielky (ručne lisovaný) 700gr
100% Nektárový med od Šťastnej včielky (ručne lisovaný) 700gr za 7€
Z hrdosťou Vám chceme oznámiť, že náš medík je konečne v ponuke!) Ten kto ho ochutnal vie o čom je reč a ten kto nie, odporúčame ochutnať kým je ešte v ponuke. Aspoň na chvíľku sa vrátite do detských čias, keď bol med ešte medom a včelár, včelárom!) Upozorňujeme, že v predaji je len obmedzené množstvo tohoto medu, preto ak máte záujem, zadovážte si ho čo najskôr, lebo inak už nebude!)...ostáva už len 25ks.
Okoštujte náš pravý, 100% nektárový med s 0% cukrom a navyše ručne lisovaný. Taký med nedostanete kúpiť hoci kde, povedal by som, že asi len u nás!) Ale určite sa nájde pár včelárov na Slovensku, ktorí to robia tak poctivo ako mi!)
Čo je to ten 100% nektárový med?
Vedeli ste, že väčšina medu, ktorý si kupujete, či už priamo od včelára, alebo zo supermarketu, nie je vyrobený len z nektáru, ale obsahuje aj veľký podiel bieleho cukru alebo invertovaný cukor?
Viete, že výživová hodnota, vitamíny a minerály a dokonca ani chuť v takomto mede nie sú identické ako v 100% nektárovom mede? Ako to?
Jednoducho...klasický včelári za určite obdobie (jarný med) zoberú včelám všetok ich med a dokŕmia ich cukrom alebo invertovaným cukrom/sirupom, z ktorého včely spravia med. Už aj tento med, ktorý včelári zobrali obsahuje cukor, pretože väčšina včelárov na začiatku jari podnecuje včely cukrovým cestom. Potom, po určitom období, keď odkvitne repka, včelári zasa zoberú včelám všetok ich med a dokŕmia ich cukrom. Lenže časť medu je už vyrobená z cukru, ktorým pred tým dokrmovali včelstvá. Potom odkvitne agát a zase sa situácia opakuje a takto to pokračuje počas celého roka. Takýto med už nie je ozajstným medom. Povedal by som, že je to pančovaný med. Chutí to skoro ako med, vyzerá to ako med, ale neobsahuje toľko vitamínov a stopových prvkov ako med z nektáru, pretože obsahuje aj cukor. Pre včelárov to je celkom dobrý biznis 0,56€ za kg cukru a med vám predávajú 1kg za 7€. Týmto nechceme urážať včelárov a už vôbec nie hádzať všetkých do jedného vreca, len píšeme ako to bežne chodí u klasických včelárov. Čo poviete?
Preto, nie je med ako med..a vy ako zákazníci by ste sa mali pri kúpe medu zaujímať o to, ako včelár med získava, ako sa správa k včelám, či včelár berie včelám všetok ich med a nahrádza ho cukrom alebo im aspoň časť nechá. Aké sú včelárove postupy atď. Tiež dôležitý aspekt kvality medu je, ako včelár lieči svoje včielky. Väčšina včelárov používa antibiotiká a fungicídy, aby udržali svoje včelstvá, nie zdravé, ale na žive. A všetky tieto látky potom ostávajú vo vosku a čiastočne sa dostávajú aj do medu. Včelár sa nielen stará o včely, ale aj o opelivý hmyz a má za úlohu aj vysádzať medonosné stromy a rastliny v blízkosti svojich včiel. Viac o kvalite medu a nekalých praktikách včelárov ako aj o bio-ekologickom chove včiel Šťastná včielka najdete TU!)