Úvod » Liečivky, koreniny a čaje » Šalvia lekárska - Tricolor BIO 60gr (čerstvá vňať)
Použitie: čaj, zápar, korenina
Účinky:
Príprava:
Čaj z čerstvých listov: jeden až dve stonky čerstvých listov zalejeme 0,5l vriacej vody. Prikryjeme podtáckou a necháme luhovať. Po 15 minútach vňať odstánime a čaj je hotový. Môžeme ešte dochutiť malou lyžičkou medu. Na zdravie!)
Zápar z čerstvývh listov:tri až štyri stonky čerstvých listov šalvie povaríme 5 minút. Vypneme a necháme prykrité ešte 10 minút luhovať. Necháme vychladnúť na vami požadovanú teplotu a používame ako kloktadlo, zábal alebo pridáme do kúpela.
Šalvia ako korenina: používa sa na ochutenie bravčových, hydinových, rybích, paradajkových a všetkých zeleninových jedál. Dodáva svojskú horkejšiu chuť, preto s pridávaním opatrne.
Nie je vhodné požívanie šalvie v období dojčenia, z dôvodu straty materského mlieka.
Nutričné hodnoty – Šalvia (Salvia Officinalis) 100g
KJ–1281 Kcal–305 Bielkoviny–12 g Sacharidy–58 g
Vláknina–17 g Tuk – 11,5 g
Šalvia lekárska obsahuje nasledovné minerály – v 100g
Draslík | 1 g | Horčík | 430 mg |
Vápnik | 1,6 g | Mangán | 3 mg |
Meď | 0,9 mg | Zinok | 4,5 mg |
Železo | 29 mg | Selén | 4 ug |
BetaKarotén | 3,5 mg | Luteín | 860 ug |
Fytoestrogén | 250 mg | Kyselina listová | 270 ug |
Šalvia lekárska obsahuje nasledovné vitamíny v 100g:
Vitamín A | 5 800 IU | Vitamín B3 | 5,5 mg |
Vitamín B1 | 0,8 mg | Vitamín B6 | 5 mg |
Vitamín B2 | 0,4 mg | Vitamín C | 33 mg |
Vitamín E | 8 mg | Vitamín K | 1 700 ug |