Rôzne druhy jahôd, väčšie aj menšie, sladšie aj kyselkavejšie, ale hlavne chutné a zdravé!)
Balenie pre 3-4 člennú rodinku alebo pre šikovnú gazdinku, do zákuskov, na koláče.
Je ideálnym ovocím pri chudnutí – má najnižší obsah kalórií, obsahuje ich dokonca menej než melóny.
Jedna šálka celých jahôd obsahuje 0.96g bielkovín, 46 kalórií a 2.9g vlákniny.
Minerály: Draslík – 220mg Fosfor – 35mg Horčík – 19mg Mangán – 0.556mg Meď – 0.069mg Selén – 0.6µg Sodík – 1mg Vápnik – 23mg Zinok – 0.2mg Železo – 0.59mg |
Vitamíny: Kyselina listová – 35µg Kyselina pantoténová – 0.18mg Niacín – 0.556mg Vitamín A – 17 IU Vitamín B1 (tiamín) – 0.035mg Vitamín B2 (riboflavín) – 0.032mg Vitamín B6 – 0.068mg Vitamín C – 84.7mg Vitamín E – 0.42mg Vitamín K – 3.2µg |
Záhradná jahoda vznikla náhodne v polovici 18. storočia vo Francúzsku. Veľkoplodá jahoda čílska, relatívne bez chuti, ktorá sa dostala do Európy v roku 1712 a rozšírila sa ďalej na juh Čile, do Peru, Kalifornie až po Aljašku a Havaj, bola skrížená s malou, veľmi chutnou jahodou virgínskou a do Európy sa dostala v roku 1623.
Hoci toto kríženie nebolo úmyselné, malo veľký úspech, pretože jeho výsledok zahrňuje v sebe dobré vlastnosti oboch materských jahôd. Tak vznikla nová šľachtená rastlina jahoda záhradná. Pestovanie jahôd bolo obmedzené najprv na domáce a zámocké záhrady. V ponuke dominovali francúzske, anglické a niektoré nemecké odrody.
Jahody boli predmetom povier, ako napríklad deti, ktoré chodili do lesa na jahody, museli prvé tri plody obetovať dušičkám. Tento zvyk pochádzal pravdepodobne zo stredoveku, kedy sa prinášali obety lesným duchom. Iná povera nedovoľovala žiadnej matke, ktorej zomrelo dieťa, jesť jahody, pretože by ich ujedala dieťaťu v nebi.